lördag 5 juli 2008

Äta GOTT=Japanskt!

Vill vi äta enkelt, gott och något som hela familjen gillar, då blir det japanskt. Barnen älskar plockandet och allt det goda. Oftast blir det inte så många smårätter som det oftast serveras till en "riktig" japansk familjemiddag, men vi försöker få ihop några olika rätter.

Vanligast är att det serveras japanskt ris, Natto, Umeboshi, Misosoppa (oftast ganska så matig sådan), färsk spenat/ruccola som man snabbt förväller och serverar med sesamfrön och soya och såklart furikake. Grillad knapprig lax, fläsk/nötkött i strimlor som steks mm. Är det riktigt lyxigt så finns det färska shisoblad (perilla, ibland kallad japansk basilika) som passar underbart bra ihop med umeboshi och gurka eller varför inte avocado.
Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. En liten hög med noriblad klippta i små fyrkanter gör att man kan (i lite tacostil) fixa sina egna mumsbitar. Som dryck passar kallt vatten alternativt riktigt kall ljus öl.

Barnen har sina egna pinnar och har fått in riktigt flyt på att äta snyggt. Äter vi japanskt så har de ett otroligt borsskick, mycket bättre än annars. Det är lite speciellt att äta "baabamat" ;-)

Inga kommentarer: